GYULA, A TÖRTÉNELMI FÜRDŐVÁROS

 

 

 1. Gyulai Vár

A középkori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára, amely a 15. században épült. A 16. században az ország három legerősebb végvárak egyike közé tartozott. A magyar hadtörténetben kifejezetten hosszú ideig, 62 napig 2000 hősies várvédő óvta a várat a törökökkel szemben. Végül 1566-ban török kézre került a vár. Az ostromkori várszerkezet felelevenítésében interaktív, digitális eszközök nyújtanak segítséget.

Ma a kiállítótermeiben a vár közel 7 évszázadnyi történetét tekintheti meg az odalátogató. Többek között bemutatásra kerül, hogyan élt a várúr és a várúrnő vagy az, hogy milyen fegyverekkel harcoltak a várvédők. A magasban nem félőknek kifejezetten ajánlott a vár kilátójába is felmenni, ahonnan pazar látvány nyílik a város panorámájára.

 

 1. Gyula Várszínház és a Tószínpad

1964 óta minden nyáron működik a Gyulai Vár udvarán a Gyulai Várszínház. A Tószínpadnak a vár szomszédságában található csónakázó tó szokott otthont adni a Várszínház szezonjában. Ám nem csak eme helyszíneken, hanem a város több pontján felállított színpadon is tartanak előadásokat.

Minden évben színvonalas programokkal készülnek a nézők számára. Színpadra visznek többek között történelmi drámákat, de a nézők megtekinthetnek különböző operákat, operetteket, jazzt, népzenei és néptáncos előadásokat. Továbbá a komolyzene, bábszínház, balett, de még a középkori udvari zene is megjelenik a színpadokon.

 

 

 1. Gyulai Várfürdő és AquaPalota

A Gyulai Várfürdő összesen 16 medencével rendelkezik. Az itt található gyógyvíz 2005 méter mélyről érkezik, amely 72 °C-os. A gyógyvíz jótékony hatással bír például mozgásszervi megbetegedésekre, segíti a rehabilitációs folyamatokat, illetve krónikus idegbántalmak és gyulladásos panaszok enyhítéséhez járul hozzá.

A fürdőben kikapcsolódni vágyók télen-nyáron kedvüket lelhetik, hiszen télen a fedett medencék, a Wellness és Szaunapark, valamint az AquaPalota biztosítja az élményeket. Nyáron ezek pedig kiegészülnek a szabadtéri stranddal és medencéivel. A strand az Almásy-kastély természetvédelmi területté nyilvánított parkjában van. A kastélypark ihletet adó közege volt magának Erkel Ferencnek is, aki a legenda szerint a parkban található egyik kedvenc fájának árnyékában alkotta meg a Bánk bán zenéjét. Ennek a fának a törzse ma is megtalálható a fürdő területén, amelyet Erkel-fa néven ismerünk.

 

 

 1. Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

A kastély parkjának fái magát Erkel Ferencet is megihlették. Többek között itt szerezte a Bánk bán zenéjét is. A 13 aradi vértanú közül tízen itt tették le a fegyvert.

A tárlat bemutatja az épület egykori főúrjainak hétköznapjait, valamint a személyzet mindennapjainak részleteit és izgalmas titkait. Ez mind a mai kor interaktív technikai eszközeinek segítségével történik. A felújításkor különös figyelmet fordítottak az akadálymentesítésre, így az egész kiállítás megtekinthető a kerekesszékes látogatók számára. A kisgyermekeket szüleik pedig babahordozó kenguruban tudják magukkal vinni. A múzeum boltjában kedvükre válogathatnak a látogatók az ajándéktárgyak, kézműves termékek közül. Belépőjegy nélkül is élvezhető a Kastély Kávézó, amely különleges kávékkal és süteményekkel várja vendégeit.

A Látogatóközpont 2018-ban bekerült Európa 40 legjobb múzeuma közé.

 

 1. Erkel Ferenc Emlékház

Az 1806-ban Gyulára érkező Erkel József tanítói feladatait látta el, illetve lakott e falak között. 1810-ben itt született meg fia, Erkel Ferenc, a Himnusz megzenésítője és a magyar nemzeti opera megteremtője. Az emlékházban megtekinthető egy 19. századi osztályterem, mely feleleveníti az akkori oktatás jellemzőit. Továbbhaladva az „Erkel-emlékszoba” mutatja be a művész személyes tárgyait. Az Erkel család egykori otthonára emlékszik vissza a korhűen berendezett szalon, hálószoba és a konyha.

 

 

 1. Ladics-ház

A 19. században épült polgárházban dr. Ladics György jogász élt a családjával. A ház a család eredeti bútoraival és tárgyaival van berendezve. Emellett a korhű öltözékek, valamint a család tagjainak személyes és használati tárgyai is kiállításra kerültek az épületben. A családi hagyaték eredeti mivolta visszarepíti a látogatókat a múltba, ahol a dualizmuskori és a két világháború közötti magyar polgári életnek lehetünk tanúi.

A múzeummá alakítást követően mindezeket a látogatók is megcsodálhatják.

 

 

 1. Kohán Képtár és a Göndöcs-kert

A Kohán Képtár a gyulavári születésű Kohán György festőművész hagyatékából álló állandó kiállítás otthona. Kohán szorgalmas munkájának köszönhetően a szegénysorból kitörve bontogatta szárnyait a művészet terén. Alkotó tevékenységét többek között Munkácsy-díjjal, Kossuth-díjjal jutalmazták. 1965-ben életmű-kiállítása volt a Magyar Nemzeti Galériában.

2014-re készült el a Göndöcs-kert teljes körű felújítása, ahol a képtár is található. A felújítás során a képtár nagyobb épületbe költözött. A korábbi helyén pedig a Vigadó névvel ellátott rendezvényterem fogadja vendégeit különböző közösségi programok keretein belül a szórakozni vágyókat.

 

 

 1. Gyulavári Kastély

A kastély romantikus hangulatú környezetben, felújított formában várja az érdeklődőket. Az aktív kikapcsolódás kedvelőinek kerékpárkölcsönzésre is lehetőség van. Kitűnő helyszínt biztosít csapatépítő alkalmakra, különböző rendezvényekre, iskolai és óvodai csoportok foglalkozásaira. 2019-ben Almásy Gróf vadászkastélyában bio sörfőzde nyílt. A sörház akár 40 fős rendezvények megtartására alkalmas helyet biztosít.
A kastély autóval és helyi járatos autóbusszal egyaránt megközelíthető.

 

 

 1. Százéves Cukrászda

Magyarország második legrégebbi cukrászdájáról van szó. A ház a 18. század végén épült. Eleinte édességboltot üzemeltettek, majd később gyógyszertárként működött a hely. 1840-ben Salis András cukrászmester alapította meg a cukrászdát. Az idő múlásával örökösről örökösre szállt a cukrászda üzemeltetése, majd az egyik tulaj örökös híján a városnak adta el. Mai nevét, a Százéves Cukrászdát 1952-ben kapta meg. A finomabbnál finomabb falatok elfogyasztása közben az odalátogatók a gyönyörű festésekkel díszített falak között korhű és eredeti berendezési tárgyakkal berendezett teremben találja magát. Az épület egykori cukrászműhelyében ma már egy cukrászmúzeum van berendezve a korabeli eszközökkel, amely minden vendég számára látogatható.

 

 

 1. Kézműves Cukrászda

A Kézműves Cukrászda a nagy múltú Százéves Cukrászda közelében, szintén a belvárosban található. A Kézműves Cukrászda mindig is figyelt termékeinek színvonalára. Minőségi fagylaltok, sütemények és egyéb kézműves finomságok előállítását tartják szem előtt.  A belvárosban található cukrászda igényes és modern berendezéssel várja a nassolni vágyókat. 2004 óta a Kézműves Cukrászat üzemelteti a Százéves Cukrászdát is.

 

 

 1. Csigakert

Ez a természetvédelmi terület a város egyik legnagyobb zöld területe. Nevének eredete a mesterségesen kialakított kilátódombhoz fűződik. A dombról a sétány csigaalakban futott le. A Csigakert egyéb fái között megtekinthetők az akár 300 év körüli kocsányos tölgyek. A kert közkedvelt helyszíne szokott lenni esküvői szertartásoknak. A természet szépsége mellett egy filagória és a Sissi szobor emeli fényét a kertnek.

 

 

 1. Belváros: Sétáló utca, Élővíz csatorna

A Sétáló utca kellemes környezetet biztosít a sétával történő városnézéshez. Folyamatosan megújuló, modernizált üzletek várják a vásárolni vágyókat. A nyári időszakban különböző árusokkal és érdekes látnivalókkal találkozhatnak az emberek az utcán.

Az Élővíz-csatorna 5 km hosszan folyik keresztül a városon. Lehetőség van csónak vagy vízibicikli kölcsönzésére, amellyel a csatornát a város majdnem teljes hosszában be lehet járni. Kezdetben a csatorna medrében folyt a Fehér-Körös, ám többszöri kiöntésének következtében a folyómeder áthelyezése mellett döntöttek. A folyó új medre Gyula és Békés települések közé lett terelve. 

 

 

 1. Gyulai Kisvonat

A kisvonat városnézésre invitálja utasait. Korosztályt tekintve egyaránt szórakozás a család minden tagjának. A vonatozás közben könnyedén eljuthatnak az utasok a település főbb nevezetességeihez. Az utasok párnázott padokon kényelmesen járhatják körbe a várost. A városnéző kisvonat alkalmas derűs, jó idő mellett az esősebb, szelesebb időjárásban is utaztatni vendégeit. A kevésbé jó idő alatt az üvegfóliával ellátott vonaton élvezhetik az utat a turisták.

 

 

 1. Pósteleki Szabadidőpark

A Szabadidőpark három település – Békéscsaba, Gyula és Békés – között terül el. A terület a Wenckheim család birtokát képezte a 19. században. A II. világháború következtében az itt található kastélynak ma már csak a romjai fedezhetőek fel. A kastély és annak parkja természetvédelmi területté lett nyilvánítva. Különleges fafajtákra lehet figyelmes a természetet kedvelő látogatók szeme. Ilyen például a mocsári tölgy, a vörös levelű bükk vagy Békés megye legnagyobb vasfája. A romantikus környezet kitűnő választás azok számára, akik a meghitt környezetre, a város zajától mentesülve pihenni, túrázni vágynak. A túraútvonalak könnyen körbejárhatóak gyalog vagy kerékpárral is.

 

 

 1. Szanazug

Ez a közkedvelt kiránduló- és fürdőhely a Fehér és a Fekete-Körös torkolatánál terül el. A part dobozi oldalán szabad strand, a gyulai oldalán kisebb összegért cserébe fürdőzhetnek a pancsolni vágyók. A strandolás mellett lehetőség van vízibiciklizni, csónakázni, kajakozni, kenuzni vagy sétahajózni.

 

 

 1. Nagyobb rendezvények és fesztiválok a városban

– Gyulai Pálinkafesztivál (április)

– Gyulai Virágok Fesztiválja és Virágvásár (május)

– Gyulavári Kastélynapok (május)

– Kézműves Sörfesztivál (június)

– Múzeumok Éjszakája (június)

– Shakespeare Fesztivál (június-július)

– Körös-völgyi Sokadalom Népművészeti Fesztivál (július)

– Végvári Napok (július-augusztus)

– Minden Magyarok Nemzetközi Néptánc fesztiválja (augusztus)

– Halloween Futás (október)

– Adventi vásár (december)

– Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál (december)